Przystępując do akcji „ciężarówek” na portalu durszlak.pl postanowiłam odkurzyć stare przepisy no i zaserwować dzisiaj na obiad coś pysznego, lekkiego i wysoce aromatycznego a już chyba trochę zapomnianego. Cóż… pewna jestem, że smak ich zna większość z Was. W końcu pulpeciki w sosie koperkowym to smak dzieciństwa, danie proste, smaczne i niezwykle pożywne. To jedna z potraw kuchni polskiej, o której już dzisiaj troszkę zapominamy, przy nawale i możliwości korzystania z przepisów kuchni zagranicznych, zdarza nam się pomijać nasze polskie dania a przecież, nasza kuchnia jest kuchnią naprawdę niezwykle smaczną! 

Te delikatne kulki mięsa w jasnym sosie koperkowym nie jedną osobę mogą przyprawić o prawdziwy zachwyt i jeszcze ten cudowny zapach jaki unosi się w kuchni przy ich przyrządzaniu…  

Pulpeciki podaję z młodymi ziemniaczkami. Szczególnie polecam koleżankom ciężarówkom 😉

Przepis z zeszytu mamy 🙂

Składniki na pulpety:

  • 50 dag mielonego mięsa wieprzowego lub drobiowego
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżeczka przyprawy typu jarzynka
  • 1 duże jajko
  • 1 duż cebula drobno posiekana i podsmażona aczkolwiek nie musi być, ja nie podsmażam, moja mama tak 😉
  • pół czerstwej bułki namoczonej wcześniej w wodzie i odciśniętej, można także zamiast bułki dodać bułkę tartą (garść), osobiście wolę to drugie rozwiązanie i często stosuję je także przy pulpetach w sosie pomidorowym
  • kilka łyżek mąki do obtoczenia pulpetów

Mięso należy dobrze wymieszać z jajkiem, bułką, przyprawami w tym solą i pieprzem oraz cebulką. Uformować pulpety i obtoczyć je w mące jednocześnie otrzepując z jej nadmiaru.

Do garnka nalać wodę, tyle by zakryły one delikatnie pulpety, lekko posolić i zagotować. Mięsne kulki kłaść do wrzącej wody i gotować na małym ogniu pod przykryciem około 20 – 30 minut.

Sos:

  • 2 – 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka śmietany do sosów
  • posiekany świeży koperek
  • szczypta natki pietruszki
  • pół kostki rosołowej
  • sól i pieprz jeżeli zaistnieje taka konieczność

W osobnym naczyniu wymieszać 2/3 szklanki wody z mąką i śmietaną, by śmietana się nie zważyła proponuję dodać kilka łyżek wywaru z garnka do naczynia z mąką i śmietaną i delikatnie zamieszać a następnie wlać powoli do ugotowanych pulpetów, dokładnie wymieszać, by nie zrobiły się grudki. Zagotować, po czym dodać koperek oraz natkę pietruszki, wymieszać, gotując jeszcze chwilę i zdjąć z gazu.

Smacznego 🙂