Jeżeli zależy nam na czymś w miarę szybkim, przy czym nie trzeba spędzać połowy dnia w kuchni, co “samo się” robi w sposób bardzo łatwy, polecam zupę z botwinki.

Nadaje się na upalne dni jak i te chłodne.

Składniki:

  • 1 pęczek botwinki ok 1/2 kg – liście wraz z buraczkami
  • 1 średnia marchewka
  • 1 średnia pietruszka
  • 3-4 średniej wielkości młode ziemniaczki
  • 2 litry bulionu mięsnego bądź wywaru warzywnego
  • szklanka śmietany 18%
  • 1 łyżeczka mąki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • Sól, pieprz
  • szczypior lub koper do posypania

Botwinkę, marchew i pietruszkę należy umyć, marchew z pietruszką zetrzeć na tarce o grubych oczkach a botwinkę pokroić w drobną kosteczkę. Podobnie zrobić z ziemniakami. Dodać do wcześniej wstawionego na gaz bulionu i gotować na wolnym ogniu do miękkości. Śmietanę wraz z mąką dodać do zupy. Zagotować ciągle mieszając. Na koniec przyprawić, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podsypać koperkiem lub szczypiorkiem.

Proponuje podawać także z jajkiem ugotowanym na twardo.

Smacznego!!

About these ads