Tak chodziła za mną papryka nadziewana mięsem mielonym, że w końcu korzystając z tego, że dziadki zabrały maluchy skusiłam się na przyrządzenie tego smakołyku.

Sos robiłam na bazie przecieru, na który przepis podaję w poście z listopada 2009 roku gorąco polecam 😀

Składniki:

  • 10 papryczek żółtych lub czerwonych okrągłych
  • duża cebulka
  • 2 duże pieczarki
  • 3 – 4 łyżki oleju
  • ok. 0,5 kg mięsa wieprzowego mielonego
  • 3 łyżki ryżu
  • jajko
  • czubata łyżka natki pietruszki
  • łyżka przyprawy typu jarzynka
  • płaska łyżka lubczyku
  • sól, pieprz

Składniki na sos:

  • przecier pomidorowy
  • szklanka bulionu
  • mąka
  • śmietana
  • sól, pieprz
  • czubata łyżka koperku
  • liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego

Paprykę umyć, po czym wyciąć piętkę wraz z szypułką i usunąć dokładnie nasiona, inaczej zepsują nam smak dodając goryczki potrawie, środek delikatnie posolić i popieprzyć. Drobno pokrojoną cebulę zeszklić na patelni, podobnie jak pieczarki. Do miski wrzucić mięso mielone, ugotowany wcześniej ryż, zeszkloną cebulką i pieczarki, jajko, przyprawę i posiekaną natką pietruszki wraz z lubczykiem. Tym nadzieniem wypełnić papryki i ułożyć ciasno w szerokim, garnku, podlać bulionem, wrzucić listek laurowy i ziele angielskie, dusić pod przykryciem do miękkości ok. 25 min., dolewając w miarę potrzeby (!!!) wody. Po tym czasie papryki wyciągnąć z garnka a do wywaru z papryk dodać przecier pomidorowy, opcjonalnie koncentrat pomidorowy, doprawić solą i pieprzem a pod koniec wrzucić czubatą łyżkę kopru. Tak przygotowany sos można zagęścić śmietaną i mąką, pogotować go jeszcze około 3 minut, po czym danie gotowe jest do podawania.

Żeby jednak za łatwo nie było ja dodatkowo zapiekłam swoje papryczki podlewając je wcześniej sosem.

Pychota polecam gorąco to danie – Smacznego !!

Uwagi:

Ponieważ korzystałam z własnego sosu, dodałam do niego szklankę wywaru by lekko go rozrzedzić, posoliłam delikatnie do smaku i podgrzałam pod koniec dodałam koperku dla uzyskania bardziej aromatycznego smaku.