Ostatnio w moje ręce wpadł przepis polecony mi wcześniej przez koleżankę. Z racji stanu, w jakim jeszcze niedawno się znajdowałam, późniejszego porodu i zaabsorbowania maluszkiem przepis wisiał sobie na lodówce zupełnie mnie nie wzruszając ;) No, ale w końcu nadszedł ten dzień, kiedy to wraz z mężem zatęskniliśmy za czymś pysznym, słodkim i „domowym”. Niezwykle smaczne kremowo – cytrynowe ciasto, które z pewnością zachwyci wasze podniebienia jak i podniebienia gości :) Jeżeli chodzi o przepis… ciasto wyszło naprawdę pyszne, jednak następnym razem wprowadzę kilka zmian.

Przede wszystkim zmienię „recepturę” na masę cytrynową, 2 budynie cytrynowe (ugotowane w 0,5 l mleka), sok ze świeżej cytryny, galaretka cytrynowa i około połowy masła uważam w zupełności wystarczą. Jak dla mnie cała kostka masła jest zwyczajnie w świecie zbyt maślana, zdecydowanie preferuję bardziej budyniowe masy ;) przez co lżejsze ciasta… Dokładny przepis na tą masę podam w Uwagach na dole.

A tak poza tym… cóż czasami warto poświęcić trochę czasu na przygotowanie takiej pyszności.

Ciasto godne polecenia!

Przepis na biszkopt podaję tutaj, pamiętajmy że przy tym cieście biszkopt musi być nniski, więcwarto go zrobić z mniejszej ilości jaj. Ja zrobiłam z 4 :) na blaszce 26×36

Składniki na masę cytrynową:

  • 3 żółtka
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • sok z 3 cytryn
  • 2,5 szklanki wody
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 kostka masła
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 cukier waniliowy

Sok z cytryn wycisnąć, przelać do garnka i dodać do niego 2 szklanki wody i cukry, wszystko zagotować. Między czasie przygotować  w osobnym garnku zawiesinę na masę budyniową czyli żółtka zmieszać z połową szklanki wody, dodać budynie, obie mąki i lekko zmiksować do połączenia się całości. Uzyskaną zawiesinę wlać do gotującej się wody z sokiem z cytryn i zagotować tak jak budyń. Pozostawić do wystygnięcia.

Masło utrzeć na puszystą jasną puch, dodawać do niego po łyżce wystudzonego budyniu i miksować aż do połączenia i powstania kremu.

Składniki na masę śmietanową:

  • 600 ml śmietanki 30 % lub 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • łyżka cukru waniliowego
  • śmietan fix do zagęszczenia

Śmietanę ubić, jeżeli jest to 30% do uzyskania zwartej konsystencji, podczas końcowej fazy ubijania dodawać cukier puder i śmietan fix. 

Składniki dodatkowe:

  • 2 paczki zwykłych herbatników
  • 2 kieliszki wódki do nasączenia herbatników
  • 1/3 szklanki mocnej herbaty do nasączenia biszkoptu
  • puszka ananasa

Wykonanie:

Na upieczony biszkopt, wykładamy krem cytrynowy, posypujemy wcześniej odsączonymi kawałkami ananasa, na to wykładamy ubitą śmietanę, następnie na śmietanę wcześniej nasączone alkoholem herbatniki.

Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień. 

Uwagi:

Jak wspomniałam wyżej podaje inny przepis na masę cytrynową do tego ciasta :

Składniki:

  • 2 budynie cytrynowe
  • sok z cytryny
  • galaretka cytrynowa
  • 0,5 l mleka
  • pół koski masła (lub cała jeżeli ktoś lubi bardziej maślane kremy)

Oba budynie ugotować w 0,5  l. mleka, do jeszcze gorącego budyniu dodać suchą galaretkę i sok z cytryny, wszystko dokładnie zmiksować, po czym pozostawić do wystudzenia.

Masło utrzeć na biały puch, po czym dodać do wystudzonej masy budyniowej, zmiksować aż do uzyskania kremu. Wyłożyć na biszkopt.

About these ads