Listopad niestety charakteryzuje się spadkiem odporności i dobrego samopoczucia. Jeżeli dopada nas łamanie w kościach, katar i ogólne zziębnięcie, polecam talerz parującego „uzdrawiającego” krupniku.

 FotoFlexer_Photo

  • 1,5 l wody
  • włoszczyzna (marchew, pietruszka, por)
  • ok. 4 – 5 ziemniaków
  • pierś z kurczaka, lub płat grubej wołowiny
  • 3 łyżki kaszy jęczmiennej
  • pół kostki typu kucharek
  • sól
  • pieprz
  • 1 cebula
  • łyżka oliwy z oliwek

 

   W garnku zagotować wodę, osolić jedną małą łyżeczką. Mięso pokroić w drobną kostkę podobnie robimy z włoszczyzną oraz ziemniakami następnie wszystko to wrzucamy do gotującej się wody.

Cebulę obieramy i kroimy na kostkę po czym rzucamy na rozgrzaną oliwę z oliwek, przesmażamy aż się zeszkli i dodajemy do gotującego się wywaru. Dodajemy także kasze jęczmienną i przyprawę typu kucharek. Gotujemy ok. 30 min. Gdy wszystko jest już miękkie solimy i pieprzymy do smaku.

Na zdrowie Polly!

Advertisements