FotoFlexer_PhotoNiektórzy nazywają go zwykłym przecierem pomidorowym, mnie w pamięci zapadł pod moją własną nazwą sosu według Babci, może mało oryginalne nazewnictwo ale lepsze to niż sos pomidorowy 😉

Dawno temu kiedy w sklepach napotkać mogliśmy puste półki u mojej babci w spiżarni wręcz uginały się one od różnego rodzaju przetworów. Swoją drogą jak te pustki musiały inspirująco wpływać na ówczesne gospodynie :)…  sos ten charakteryzuje się przede wszystkim mocno pomidorowo-paprykowym smakiem, można w nim znaleźć także aromatyczne zioła i czosnek, który dosłownie wieńczy dzieło.

Cieszę się, że ponownie sięgnęłam do przepisu babci, chociaż na chwilę wróciły wspomnienia „smaków” dzieciństwa… cudowne i niezastąpione wspomnienia, spędzanych chwil z dziadkami.

Składniki:

  • ok. 2 kg pomidorów
  • 2 czerwone papryki
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 2 cebule
  • 1 łyżka potrawy typu Jarzynka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3-4 łyżeczki cukru
  • 1 czubata łyżka pieprzu
  • garść kopru
  • 2 łyżki octu
  • 1 łyżka soli

Pomidory należy sparzyć we wrzącej wodzie, dla ułatwienia wrzucam je do miski i zalewam gorącą wodą, skórka po chwili zacznie sama odchodzić. Po obraniu, należy pokroić pomidory w kostkę, dodać do nich cebulę, czerwoną paprykę, przyprawy i czosnek. Wszystko gotować ok. 70 min aż nadmiar wody odparuje.

Ugotowany przecier zmiksować blenderem na jednolitą masę. Wlać do słoiczków i cieszyć się zdrowym nie przesyconym konserwantami smakiem.

Pasteryzować ok. 10 – 15 minut…

Advertisements