Sałatkę tą pierwszy raz jadłam kilka lat temu podczas wizyty u znajomych. Byłam trochę zaskoczona, że Pani domu podała kalafiora „okraszonego zieleniną” :). Co prawda podobny przepis znałam ale z brokułami… Nie ukrywam, że odkąd tylko jej skosztowałam, gości ona na moim stole. Jest prawdziwą bombą witaminową, do tego jest smaczna i pożywna.

Składniki:

  • Pół średniego kalafiora
  • Puszka kukurydzy
  • Puszka czerwonej fasoli
  • 10 dkg szynki
  • 1 zielony ogórek
  • pietruszka
  • sól

Sos:

  • Mały kubek jogurtu naturalnego
  • Koperek,
  • 3 ząbki nie za dużego czosnku
  • sól, pieprz

 Kalafiora gotujemy. Szynkę i zielony ogórek kroimy w kostkę. Kukurydzę i fasolę odcedzamy. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy doprawiamy solą, polewamy gotowym sosem i posypujemy pietruszką. 

Advertisements