Tak nas naszło dzisiaj na coś słodkiego. Wszystkich, jak nas jest troje 😀 W szafce „ze słodkościami” świeciły pustki, w lodówce też nic nie znaleźliśmy, no może prócz dżemu malinowego. Mąż zawiedziony spoglądał na mnie, dziecko snuło się jakoś bez celu…

–         to kto pójdzie do sklepu? – zapytałam… zupełnie nie potrzebnie odpowiedziało mi echo bo nagle wszyscy się gdzieś pochowali… wszyscy tzn mąż bo dwulatka przecież nie wyślę na zakupy.

No nic, zakasałam rękawy i sięgnęłam po formę… tarta… to powinno wystarczyć! 🙂

Składniki na ciasto: 

  • 1,5 szklanki mąki
  • ok. 100 g masła lub margaryny
  • 2 łyżki cukru pudru, można dać zwykły cukier
  • szczypta soli
  • żółtko
  • 3 – 4 łyżki mleka, można użyć wodę (dodawać po jednej łyżce do ciasta i sprawdzać jakie będzie, jeżeli zrobi się gładkie to znaczy że wystarczy)

 Do niewielkiej miski wrzucamy mąkę, posiekane masło/margarynę, cukier puder, szczyptę soli oraz żółtko. Wszystko mieszamy. Jeżeli ciasto będzie zbyt kruche dodajemy mleko. Po zagnieceniu ciasta, należy je uformować w kulę i włożyć na godzinę do lodówki lub na pół do zamrażarki.

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni tuż przed wyciągnięciem ciasta z lodówki.

Po upływie zalecanego czasu wyjąć ciasto i szybko rozwałkować, nadać odpowiedni kształt w formie wcześniej wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą i voila – wsadzamy do piekarnika na mniej więcej 15 min.

Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.

 Nadzienie:

  •  Ok. 200 g truskawek
  • Budyń waniliowy
  • 100 g margaryny
  • fix śmietana
  • śmietana do deserów
  • łyżka cukru pudru
  • 0,5 mleka

   Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu, po czym wystudzić.

Wybrać kilka truskawek i zostawić je do dekoracji, resztę zmiksować blenderem. Kiedy budyń wystygnie zacząć go lekko miksować by zlikwidować kożuch, po chwili wrzucamy margarynę, uzyskamy dość gęstą masę, do której dodajemy zmiksowane wcześniej truskawki. Wszystko należy mieszać jeszcze przez chwilę.

Na wystudzone ciasto wylewamy przygotowane nadzienie.

   Do osobnej miski wlewamy śmietanę, wysypujemy fix śmietanę i dodajemy łyżkę cukru pudru. Wszystko mieszamy mikserem aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

Wykładamy na górę ciasta i dekorujemy pozostałymi truskawkami.

Advertisements