Są dni, kiedy nie mamy serca by stać w kuchni pół dnia i raczyć rodzinę wymyślnymi daniami. Świetnym rozwiązaniem w takich sytuacjach są tzw dania pół gotowe. Napewno jest nim makaronn Farfalle w podanym przeze mnie niżej przepisie, zapewniam że wygląda i smakuje równie wykwintnie co niejedno „pochłaniające” danie…  

Składniki:

  • 30 dkg mięsa mielonego
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 płaskie łyżki przyprawy typu jarzynka
  • 2 łyżeczki koncentratu
  • ćwierć szklanki wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • 3 – 4 łyżki sosu pomidorowego (ja użyłam sosu własnej roboty)
  • odrobina tartego sera

Początkowo mięso mielone podsmażyć na oliwie z oliwek, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i dusić na małym ogniu aż mięso puści soki. Dolać połowę z zaleconej w przepisie ilości wody (czyli połowę z tej ćwiartki), dodać jarzynkę i koncentrat, podduszać jeszcze kilka minut, wlać resztę wody ze szklanki i dodać sos pomidorowy oraz przeciśnięte przez prasę ząbki czosnku, zostawić na 5 min, na niewielkim gazie. Jeżeli istnieje taka konieczność doprawić solą i pieprzem. Posypać serem, ponieważ nie miałam tartego sera posypałam makaron pietruszką, którą bardzo lubię i …

Voila danie gotowe…

Advertisements