Naszła mnie ochota na zupę ogórkową a że jest ona szybka, prosta i smaczna, czym prędzej więc przystąpiłam do jej przygotowania.

Ilość jaką tutaj podaję starcza na mniej więcej 5 do 6 porcji. 

Składniki:

  • 2 średnie marchewki
  • pietruszka – korzeń
  • mały kawałek selera
  • cebula
  • 4 –5 ziemniaków
  • kostka rosołowa
  • 4 – 5 średnich ogórków kiszonych
  • sól, pieprz
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • łyżka oliwy z oliwek
  • garść kopru

 Do garnka z gotującą się wodą wrzucamy liść laurowy oraz ziele angielskie. Następnie kroimy w drobną kostkę marchewkę, seler, pietruszkę i ziemniaki, wszystko wrzucamy do garnka i zostawiamy na niewielkim ogniu by się gotowało. Kiedy woda lekko zawrze, dorzucamy kostkę rosołową oraz wcześniej utarte na grubych oczkach tarki ogórki kiszone wraz z sokiem! Nie odciskamy! Po chwili dorzucamy również garść kopru.

Podczas gdy nasza zupa się gotuje, my kroimy drobno cebulę i podsmażamy ją na patelni. Wrzucamy do zupy, doprawiamy solą i pieprzem, kosztujemy… jeżeli jest już gotowa do zjedzenia nie pozostaje nic innego niż zaprosić domowników do stołu – Smacznego!

Proporcje, które podaje można modyfikować wedle własnego uznania. Zupa którą  przedstawiłam nie jest ani zabielana ani zagęszczana mąką, jej smak jest lekko kwaskowy ale w końcu o to chodzi w zupie ogórkowej.

Reklamy