Deser ten jest banalny w przygotowaniu i naprawdę nie może się nie udać! Składniki można modyfikować wedle własnego gustu. 

Składniki:

  • galaretka truskawkowa
  • galaretka owoce leśne
  • galaretka agrestowa
  • puszka brzoskwiń w syropie
  • truskawki
  • śmietana kremowa 18% słodka
  • fix śmietana
  • bita śmietana w proszku
  • mleko

Galaretki rozpuszczamy w wodzie, według przepisu z tym, że w mniejszej ilości wody. Odstawiamy do wystygnięcia. Międzyczasie wlewamy niepełną szklankę mleka do wysokiej miski i wsypujemy bitą śmietanę w proszku, miksujemy mikserem az do uzystkania odpowiedniej konsystencji.

Po lekkim ostudzeniu jedna z galaretek dodajemy do bitej śmietany i ponownie miksujemy po czym odstawiamy na chwilę do lodówki.

Kroimy owoce i ukladamy na dnie naczynia, zalewamy galaretką, ostawiamy by lekko stężała i przekladamy ją ptasim mleczkiem, czynność tą wykonujemy kilkakrotnie z innymi owocami i galaretkami.

Kiedy naczynie będzie pełne, przygotowujemy śmietanę do dekoracji.

Do miski wlewamy śmietanę i ćwierć szklanki mleka, wsypujemy fix śmietane i miksujemy aż uzyskamy gęstą kremową masę – dekorujemy.

Pychota 😉

Reklamy