Składniki:

  • 400 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 2 czubate łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 śmietan fix

Jeżeli użyjemy śmietany 30% należy ją ubić na sztywno pamiętając by jej nie przebić rozdzieli się nam wtedy na wodę i masło, proponuję ubijać tak długo, aż na powierzchni śmietany zaczną zarysowywać się konkretne ślady po mieszadłach miksera. Do ubitej śmietany dodajemy cukier waniliowy, cukier puder, sok z cytryny i ponownie dokładnie mieszamy na sam koniec dodajemy śmietan fix.

Przy wariancie drugim, czyli przy użyciu śmietany 36 %, która ma już w zasadzie konsystencję stałą, należy śmietanę lekko podlać mlekiem około 4 łyżek, ale nie trzeba. „Rozbić” delikatnie mikserem dodać wszystkie składniki jak wyżej i chwilę zmiksować, śmietan fix jeszcze mocniej ją „podtrzyma”

Reklamy