Składniki:

  • opakowanie makaronu Cannelloni
  • 50 dag mięsa mielonego
  • 1 duża cebula
  • gotowy lub wcześniej przyrządzony sos pomidorowy
  • 1 łyżeczka przyprawy typu jarzynka
  • starty żółty ser
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 – 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Cebulkę wraz z czosnkiem posiekać drobno i podsmażyć na wcześniej lekko (ważne!!!) podgrzanej oliwie. Dodać mięso mielone i smażyć ok 25 minut. Proponuję mięso na patelni przyprawić przyprawą typu jarzynka po czym dodać do niego kilka łyżek sosu pomidorowego żeby uzyskać lekką masę ale żeby mięso nie „pływało” w sosie, resztę sosu odstawić.

Doprawić solą i pieprzem.

Ponieważ wolę kiedy rurki są miekkie wcześniej chwilę je gotuję w osolonej wodzie tak by były al dente po czym po wyciągnięciu z wody napełniam je farszem mięsnym i układam w naczyniu żaroodpornym wcześniej wysmarowanym masłem. Wszystko to polewam resztą sosu pomidorowego i posypuję startym żółtym serem.

Zapiekać w piekarniku przez około 25 – 30 min.

Bardzo smaczne i sycące danie 🙂

P.S

Poniewaz nie chcialo mi sie trzec sera polozylam plasterki jak tez widać na zdjęciu

Reklamy