Podzielę się z Wami sposobem na przyrządzenie prostego ciemnego sosu pieczeniowego.
Przepis przeniesiony – Prosty sos pieczeniowy – ciemny
15 Poniedziałek Mar 2010
Posted Dania z mięsem, Jeden worek
inPodzielę się z Wami sposobem na przyrządzenie prostego ciemnego sosu pieczeniowego.
Przepis przeniesiony – Prosty sos pieczeniowy – ciemny
Ania said:
no mi się przepis napewno przyda hehe
N. said:
Wygląda świetnie i z całą pewnością jest smaczny – wypróbuje
Gosia said:
a może być schab zamiast szynki?
wiolusia said:
Może być jak najbardziej.
Natalia said:
Sos SUPER!!! POLECAM:)
Karolina said:
Baaardzo pyszny 🙂
nefertidi said:
Zrobiłam zgodnie z przepisem do mięsa które pozostało z wcześniejszego obiadu. Wyszedł naprawdę świetny choć niestety na kostkach a nie na prawdziwym wywarze. Polecam i dzięki za przepis:)
wiertara said:
zjadlem go z kielbasa i kilogramem parowek
wiolusia said:
hahaha no w tej kombinacji jeszcze takiego sosu nie jadłam 🙂
galimh said:
chyba go jutro przetestuje 🙂
Anonim said:
baardzo smaczny sos godny polecania wiec polecam!!!!! swietny!!!!!
Marcin said:
Siedzę w domu sam z synem. Żona w pracy 😦 córka u dziadków 🙂 szukam czegoś fajnego a tu to. więc robię a co mi tam 🙂
11:20 krojenie mięsa i cebuli
11:30 smażenie (zapach……..hm….)
11:50 do garnka (jak na razie rewelacja)
cdn…
Marcin said:
@#$#@@%^% nie mam curry w domu. Coś wymyślę 🙂
Marcin said:
12:30 pyrka
wiolusia said:
I jak? smakowało?
Marcin said:
13:45 właśnie skończyłem tzn. wyłączyłem gaz 🙂
Powiem jedno słowo – zajebisty – sorry za wyraz ale w moim słowniku innego nie znalazłem 🙂
Ps. wprowadziłem tylko jedną modyfikację (jeśli zrobiłem to bez prawnie to dobrowolnie poddam się karze) mianowicie zawsze kiedy smażę mięso na sosy to je specjalnie troszkę przypalam, a nauczył mnie tego kolega, który gotował we wojsku, mówi że wtedy wydobywa się prawdziwy smak wieprzowiny. Ale to kwestia gustu 🙂
A czy smaczne wg mojej żony ? jak zje to mi powie. Ale niech spróbuje powiedzieć, że nie 🙂
wiolusia said:
cieszę się bardzo, ja na bazie tego przepisu w tej chwili tworzę sosy prawie czarne, jasne, brazowe :D:D
Marcin said:
Najważniejsza jest baza. Natomiast przyprawy to już według uznania. majeranek, oregano, bazylia, tymianek, więcej papryki słodkiej czy ostrej, kolendra, kminek, pieprz ziołowy; co kto woli do wyboru do koloru 🙂
Dzięki wielki za podstawę do smacznych potraw.
Pozdrawiam
smakosz said:
pyszny sosik zawsze mialem z tym problemy a tu prosze jakie to proste 🙂
Anonim said:
sosik zapowiada się dobrze Polecam prosto i szybki
Arti 70 said:
oooo nie ma tu wegetki i kucharka….ale za to jest kostka rosołowa a szkoda.(sosik ładnie wygląda):)
wiolusia said:
Przepis możesz zmodyfiować pod siebie, zamiast kostek rosołowych mozna dac swoj gotowy wywar jak napisałam w przepisie, poza tym sól… pieprz i inne przyprawy, ale wydaje mi się że nie wszyscy czytają przepisy do końca – pozdrawiam
Arti 70 said:
przyznaje się…. 😉 ale tylko dlatego że mam oczy na zapałkach(córeczka ma dopiero 3 tygodnie…) sama rozumiesz…;) pozdrawiam…
Arti 70 said:
co nie znaczy że sosik i tak wygląda pięknie.. 😉
jolanton said:
laik gotowal: wyszlo …chyba pysznie
pozdrawiam
Kasiek said:
Nie wiem dlaczego, ale mój nie chce wyjść taki ciemny ;-/
trzpiotka said:
A ja dodaję 2 plasterki suszonego pomidora pokrojonego najdrobniej jak sie tylko da.Smak jest rewelacyjny.
Anonim said:
Ile bierzesz mięsa na ten litr wody z połową rozpuszczonej kostki. Ja chcę zrobić z 1 kilograma szynki to ile wody na ten kilogram byś mi poradziła?Będę wdzięczna za odpowiedź
wiolusia said:
Zawsze dajesz tyle wody aby lekko zakryła mięso. Sosy robię z różnej ilości miesa ale zawsze kieruję się tą prostą zasadą – jak wspomniałam wczesniej, dajemy tyle wody by lekko przykryła mieso.
ewee said:
a mi nie chce zgęstnieć;p i chyba będemusiała więcej mąki dodać
Martolina said:
Wczoraj ugotowałam sos wg tego przepisu i był bardzo pyszny. Nigdy wcześniej nie udawał mi się żaden-ciągle czuć było mąkę. Cieszę się, że tutaj zajrzałam i napewno będę go robiła bardzo często:)