Składniki:

  •  20 dag leśnych grzybków – ja użyłam podgrzybków
  • 3 – 4 ziemniaki
  • 1 duża marchewka
  • 1 średnia pietruszka
  • 1 cebula
  • ok 4 ziarenek czarnego pieprzu
  • 3 – 4 litry wody
  • 1 płaska łyżka pzyprawy typu jarzynka
  • kostka rosołowa najlepiej grzybowa
  • sól

Świerze grzybki oczyścić i pokroić, najlepiej niezbyt cienko, jeżeli mamy do czynienia z grzybami suszonymi należy je dzień wcześniej namoczyć w przegotowanej wodzie, nie należy wylewac wywaru który uzyskamy, grzyby gotujemy pózniej w tym wywarze, dolewając jedynie do niego resztę podanej w przepisie wody. Warzywa również należy umyc, obrać i pokroić w cienkie paseczki lub niewielką kostkę.

Do garnka wlać wodę, wrzucić ziarna pieprzu, dodać kostke bulionową, pokrojone warzywa z grzybkami oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.

Wszystko to wstawić na gaz na około 40 minut.

Międzyczasie obrać cebulę i dosłownie postawić ją na palnik a następnie opalić po brzegach i wrzucić do gotującej się zupy.

Na koniec przyprawić do smaku – smacznego!

Advertisements