Jako, że ciąża jest stanem w którym można pozwolić sobie na małe co nieco tak więc dzisiaj na moim skromnym stole gości piękne i niezwykle smaczne ciasto zwane inaczej Karpatką.

Karpatka to cisto z całą pewnością nie trudne ale czasochłonne. Samo rozsmarowywanie ciasta ptysiowego na blaszce zajęło mi dzisiaj nie mało czasu… cóż warto było się jednak pomęczyć 😉 poprzez zdjęcia zachęcam was do domowych wypieków…

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka wody
  • pół kostki masła lub margaryny (125 g)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masło należy rozpuścić w garnku a następnie dolać wodę i doprowadzić do wrzenia. Wsypać mąkę i chwilę ucierać do powstania gęstej masy. Proponuję w momencie kiedy w garnku pojawi się jedna wielka „klucha” użyć miksera do „rozbicia” ciasta i szybszego jego ostudzenia, poza tym studzenie ciasta poprzez ciągłe mieszanie go powoduje, że powinny wyrosnąć nam prawdziwe karpaty 🙂

Po lekkim przestudzeniu wbijać jajka i dodać proszek do pieczenia – miksować. Gęste ciasto należy podzielić na dwie części i jeżeli posiadamy dwie jednakowej wielkości formy  o wymiarach 32 x 23 cm wyłożyć ciasto na nie i włanczajac piekarnik na termoobieg piec, jezeli jednak dysponujemy tylko jedna blaszką tak jak ja :), piec oddzielnie najpier jedną część, potem drugą. Oczwywiście wcześniej blachę wysmarować tłuszczem i przypruszyć bułką tartą. 

Nie należy się przestraszyć, że ciasto jest tak mocno klejące i gęste, za to należy je dokładnie rozprowadzić po blaszce by stykało się z każdym możliwym bokiem.

Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 – 30 minut, proponuję w trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika, bo zamiast ciasta możemy uzyskać pięknie wyglądający zakalec.  

Składniki na krem:

  • 6 szklanek mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • pół kostki masła, jeżeli jednak ktoś lubi mocno maślany krem proponuję dodać więcej masła
  • 1 cukier waniliowy – 16 g
  • 4 łyżki mąki pszennej z lekkim czubkiem 
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej z lekkim czubkiem 
  • 2 jajka
  • budyń waniliowy lub śmietankowy

Zagotować 2 szklanki mleka z cukrami i połową masła. Jedną szklankę zmiksować z jajkami i mąką, po czym wlać do gotującego się mleka. Gotować ok 2 minut, dość energicznie mieszając, by się nie porobiły grudki.

Do drugiego garnka wlać dwie szklanki mleka a w trzeciej rozpuścić budyń z torebki, ugotować wedlug przepisu na opakowaniu.

Po wystudzeniu obu mas budyniowych w misce należy utrzeć na puszystą masę połowę kostki masła i powoli dodawać masy budyniowe ciągle miksując.

Tak przygotowany krem wyłożyć na jeden płat ciasta, zostawiając po bokach wolne ok 2 cm, by po nałożeniu drugiego płatu krem nie wypłynął, przykryć drugim płatem ciasta.  Schłodzić i oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego wszystkim 🙂

Advertisements