Święta Wielkanocne to bardzo szczególny czas… dlatego w mojej kuchni goszczą wtedy szczególne dania.

Jednym z tych wyjątkowych dań jest pasztet z mojego przepisu. Jest prosty, smaczny i nadaje się na każdą okazję, począwszy od świąt skończywszy na uroczystościach urodzinowych czy też na zwykły niedzielny stół.

Ponieważ jest czasochłonny radzę zagospodarować sobie trochę więcej czasu na przygotowanie go.

 

 

 

  Składniki:

  • 9 jajek ugotowanych na twardo
  • 30 dag pieczarek
  • cebula
  • 4 łyżki groszku konserwowego z puszki
  • 15 dag startego sera żółtego 
  • szczypiorek lub cebulka zielona
  • surowe jajko 
  • 2 parówki (użyłam Berlinki klasyczne)
  • kawałek zwykłej kiełbasy swojskiej
  • kiełbaska pieprzowa
  • szynka
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 4 łyżki majonezu
  • pieprz, sól
  • bazylia
  • 3 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
  • 2 łyżeczki papryki ostrej mielonej
  • 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek

Pieczarki dokładnie myje i obieram ze skórki a następnie ścieram na tarce o grubych oczkach. Między czasie wstawiam na gaz 6 jajek i gotuje je na twardo. Obieram i kroję w kostkę cebulę, podsmażam z utartymi pieczarkami na oleju. W osobnym garnku gotuję mięso. Po ostudzeniu jajek ucieram je na tarce i wrzucam do jednej miski z podsmażonymi pieczarkami i cebulką. Kroję drobno szczypiorek i także wrzucam do miski z farszem.

Po ostudzeniu mięsa, kroję je drobno i podsmażam na rumiano na patelni po czym dodaje do miski z farszem, wszystko to przeciskam przez maszynkę do mięsa lub traktuję blenderem, dodaję przyprawy, trochę startego żółtego sera oraz majonez ze śmietaną – proponuję skosztować farsz by sprawdzić czy uzyskał dogodny smak, normalnie można dodać jedno surowe jajko ale ja je pominęłam – mieszamy.

Keksówkę smaruję margaryną i oprószam bułką tartą, wykładam część farszu (ok połowy) na dno, następnie pozostałe trzy jajka, ucieram na tarce, dodaję zielony groszek wraz z resztą żółtego sera, wszystko to mieszam i wykładam do keksówki, po czym przykrywam resztą farszu.

Rozmieszać jedno jajko z przyprawami i posmarować obficie górę naszego pasztetu, ułożyć kilka listków natki pietruszki a następnie włożyć masę do piekarnika na około godzinę w temperaturze 200 stopni.

Życzę smacznego 🙂

Advertisements