Ponieważ bardzo lubię klopsiki w sosie pomidorowym a dawno ich nie robiłam, pełna zapału wpadając wcześniej w wir prawdziwych przygotowań świątecznych, postanowiłam je przyrządzić by zagościły dnia jutrzejszego w naszych głodnych brzuchach. „Kuleczki” najlepiej smakują mi z „ubitymi” ziemniaczkami albo kluseczkami śląskimi. Ponieważ same w sobie są daniem wysoce aromatycznym nie trzeba do nich przyrządzać specjalnie sałatek lub surówek, co z kolei zaoszczędza nasz jakże cenny „przedświąteczny” czas.

Jeżeli jednak komuś nagle przejdzie ochota na „kuleczki” albo zostanie ich zbyt dużo, można je śmiało wstawić do zamrażalnika i wrócić do nich za pare dni, zaoszczędzając w przyszłości trochę czasu.

Smacznego!!!

Składniki:

  • ½ kg mielonego mięsa
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 4 łyżki oliwy z oliwek lub olej
  • 4 łyżki tartej bułki
  • 4 łyżki przyprawy typu jarzynka
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1 szklanka bulionu
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól (jeżeli jeszcze zaistnieje taka konieczność), pieprz
  • natka pietruszki
  • łyżeczka bazylii

Mięso przerzucić do miski wbić jajko i dodać bułkę tartą, przyprawić jarzynką, wszystko razem ugnieść i uformować niewielkie kulki. Cebulę obrać, drobno pokroić, wrzucić na rozgrzaną oliwę, cały czas mieszając smażyć, aż się zeszkli.

W garnku zagotować bulion i przełożyć do niego cebulkę oraz wcześniej usmażone na oliwie pulpeciki. Bulion powinien przykrywać wszystkie kulki, jeśli jest go zbyt mało, należy dolać wody. Chwilę pogotować doprawić jarzynką, pieprzem, papryką słodką i ostrą, następnie dodać przecier pomidorowy i gotować potrawę ok. 30 minut.

Pod koniec gotowania sos należy przyprawić bazylią i posiekaną natką pietruszki.

Advertisements