Nie wyobrażam sobie, takiego pełnego niedzielnego obiadu bez dwóch dań a w tym pierwszego z pysznego aromatycznego rosołu.

Odkąd pamiętam, rosół był między innymi daniami, podawany w mojej rodzinie nie tylko jako tradycyjny bulion na niedzielny stół ale także przeróżne okazję, takie jak wielkie spotkania rodzinne, urodziny, komunie, chrzciny, wesela…

Na każdą z tych okazji przygotowywany był w inny sposób i za każdym razem był niezwykle pyszny, poza tym rosół jest dobry na wszystko, chandrę, chorobę, nawet kaca… Stanowi bazę do wielu zup, sosów, uprzednio należy jednak przelać go przez sito by pozbyć się większych kawałków warzyw.

Dzisiaj podam przepis na Rosół drobiowy… życzę udanego gotowania i smacznego pałaszowania 😉

Składniki:

  • Kawałek kurczaka, ja użyłam udka 
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • ćwiartkę selera
  • połowę z małego pora
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • kostka rosołowa lub przyprawa typu jarzynka
  • 2 ziela angielski
  • 2 kulki pieprzu
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Warzywa dokładnie myjemy i obieramy, mięso płuczemy. Zalewamy wszystko wodą i wstawiamy na palnik, uprzednio dodając liście i ziela. Międzyczasie rumienimy nad innym palnikiem cebulkę do uzyskania koloru ciemnobrązowego, wrzucamy ją do gotujących się warzyw. 

Aby rosół był klarowny musimy postawić go na małym gazie, żeby lekko „pyrkał”  i gotować pod uchyloną przykrywką, inaczej może zmętnieć.

Gdy rosół w końcu się zagotuje, możemy dojrzeć kawałki szarych paprochów, to pozostałość po mięsie należy je delikatnie zebrać łyżką i wyrzucić. Na tym etapie dodać do garnka kostkę rosołową. Rosół zostawiamy na malutkim ogniu i tak gotujemy około godziny. Po upływie tego czasu proponuje sprawdzić smak, jeżeli zaistnieje konieczność doprawiamy solą i pieprzem ewentualnie przyprawą typu jarzynka. 

Rosół podaję tradycyjnie z makaronem nitki, można posypać natką pietruszki.

Pamiętajmy by rosół podawać gorący ” prosto z garnka” wtedy smakuje najlepiej 😉

Advertisements