Z niemałym ściskiem żołądka, czekaliśmy na wyniki przyjęcia do przedszkoli, nasze obawy zostały rozwiane 🙂 synek dostał się co wraz z mężem przyjęliśmy z wieeeeelką ulgą.

 Tą cudowną nowinę trzeba jakoś uczcić… a co ucieszy chłopaków jak nie jakaś słodkość?

 Mojego syna z pewnością ucieszy ale męża wprawi w cudowny nastrój 😉 no tak chyba wszystkie siusiaki to łakomczuchy.

 Ciasto z mojej dzisiejszej propozycji jest „wymyślańcem” czyli ciastem na które pomysł zrodził się w mojej główce. Trochę ma z krówki, trochę ze śmietanowca a co z tego wyszło… hehehe cóż może ktoś się skusi 😀 Przedszkolak w końcu musi być słodki, kapryśny a czasem kwaśny, wiecie już dlaczego taka nazwa… SMACZNEGO !!!

Składniki na biszkopt:

  • niepełna szklanka mąki pszennej (150 g)
  • trochę mniej niż połowa szklanki cukru (100 g)
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić a pod koniec dodać cukier wciąż ubijając po ok 3 – 5 min dodawać po jednym żółtku nie przestając ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem, dodać do ubitej masy i wymieszać. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki moja była o wymiarach 25 x 25 cm, można wysmarować margaryną i posypać np bułką tartą. Piec w temp. 180 stopni przez ok 30 do 40 min.

Uwagi:

Biszkopt należy przepołowić na pół lub jak ktoś woli upiec dwa biszkopty 🙂 Już kiedyś wspominałam o problemach z piekarnikiem, musialam upiec dwa biszkopty bo nie wiedzieć czemu jeden spiekł mi się całkiem z prawej strony a po lewej byl zakalcem. Takze w mojej stuacji byly dwa biszkopty pieczone osobno.

Masa kajmakowa:

  • puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • orzechy włoskie

Mleko w puszce włożyć do garnka zalać wodą tak by przykrywała ona wieko puszki i zagotować do ok 2 godzin. Po tym czasie pozostawić do wystygnięcia, najlepiej zrobić to dzień wcześniej. Na drugi dzień wyłożyć mase do miseczki i wymieszać z wcześniej drobno pokruszonymi orzechami włoskimi.

Jeżeli ktoś jednak ma czas, chęci i cierpliwość podaje przepis na mase kajmakową robioną domowym sposobem.

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mleka
  • szklanka cukru
  • pół kostki masła
  • cukier waniliowy

Mleko wlać do rondelka, wsypać cukier, cukier waniliowy i cały czas mieszając gotować do chwili, aż wytworzy się gęsta, jasnobrązowa masa, ostrzegam że nie nastąpi to zbyt szybko. Rondelek z ugotowaną masą mleczną zdjąć z ognia. W misce utrzeć masło, a gdy stanie się puszyste, dodawać, stale ucierając, po łyżce schłodzonej masy.

Masa Śmietanowa:

  • 2 śmietanki 30% 
  • Ćwierć szklanki mleka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 opakowania „śmietan-fix”-u
  • 100 g gorzkiej czekolady lub np kakao rozpuszczalne dla dzieci

Kiedy wystudzimy już biszkopt, należy go przekroić na dwie równe części i przełożyć masą kajmakową. Wierzch posmarować śmietaną z mlekiem ubitymi z cukrem pudrem i „śmietan-fixami”. Gotowe ciasto posypać utartą wcześniej czekoladą lub kakao.

 P.S

Biszkopty nasączyłam mocno zaparzoną herbatą w końcu to ciasto dla maluszka 😉

Reklamy