Przyznam szczerze, że nigdy nie jadłam tego ciasta dlatego jest to mój podwójny debiut ze względu na przygotowanie jak i konsumpcje 😉 Ciasto to składa się z dwóch placków miodowych, przełożonych masą budyniową, biszkoptem oraz marmoladą, co za tym idzie, jest delikatne ale wyraziste do tego oblane polewą kakaową, która przywodzi mi na myśl dzieciństwo kiedy to mama piekła te swoje rewelacyjne ciasta… mmm…

Podobno ciasto to najlepiej smakuje po dwóch lub więcej dniach, no zobaczymy ja dopiero się przekonam. Przyznam, że znając mojego męża obawiam się, że za szybko ono zniknie, może w zamian żeby zostawił to „piękne” ciasto zrobię dla niego karpatkę? hehehe no co… jakiś podstęp musi być 😉

Inspiracja znaleziona u Arabeski Waniliowej 🙂 osobiście ciasto modyfikowałam.

Składniki na ciasto miodowe:

  • 2 szklanki mąki z lekkim czubem ( 350 g )
  • 0, 60 szklanki cukru (150 g)
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka wody
  • 1 żółtko
  • 150 g margaryny
  • 1 łyżeczka sody

Mąkę należy wymieszać wraz z sodą, posiekać z margaryną a następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść na jednolite ciasto. Gotowe ciasto podzielić na połowę i jedną część rozwałkować , włożyć do blaszki (u mnie wymiary 26 x 36 cm) i piec w temperaturze 200 stopni C przez ok. 7-10 minut. W ten sam sposób upiec drugą połówkę ciasta.

Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 2 łyżki wody
  • 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej

Jajka ubić z cukrem i wodą na puszystą masę, można także osobno ubić żółtka z cukrem i wodą, a białka oddzielnie i dopiero potem wymieszać razem. Mąki należy przesiać i dodawać stopniowo do masy delikatnie mieszając łyżką.

Piec w tej samej blaszce co placki w temperaturze 180 stopni C przez ok. 30 minut.

Masa budyniowa:

  • budyń waniliowy
  • 0,5 litra mleka
  • śmietanka kremówka gęsta do deserów, najlepiej 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • śmietan-fix

Budyń ugotować według przepisu, do wysokiego naczynia dodać śmietanę kremówkę i cukier puder wszystko razem miksować po chwili dodać śmietan-fix miksować aż do uzyskania gęstej masy śmietanowej.

Po lekkim ostudzeniu budyniu dodać mase śmietanowa i zmiksować.

Dodatkowo:

  • kwaśna marmolada

Na pierwszy placek miodowy (spód) wyłożyć połowę przestudzonej ale ciągle ciepłej masy budyniowej. Biszkopt posmarować od spodu marmoladą i stroną posmarowaną do dołu położyć na masie. Wierzch biszkoptu posmarować znowu marmoladą  i wyłożyć resztę masy. Przykryć drugim plackiem. Wierzch oblać polewą.

Składniki na polewę:

  • 1/3 kostki margaryny
  • 1 łyżka wody
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 4 łyżki cukru

Wszystkie składniki rozpuścić w garnuszku na małym ogniu. Gdy tylko masa zacznie się gotować , zdjąć z palnika i ostudzić, mieszając od czasu do czasu.

Advertisements