Narazie czekam… skurcze ciągle są, ale to tzw. przepowiadające, wciąż nieregularne i nie bolesne, więc uciążliwość ich nie jest aż tak wysoka 😉 można stanąć na chwilę w kuchni i być może po raz ostatni przyrządzić coś pysznego dla męża, później to raczej ścisła dieta i unikanie jak ognia wykonywania smakołyków, niech więc korzysta póki może 😉

Dzisiaj prezentacja serduszek weług przepisu Dorotuś cytuje przepis za autorką:

Składniki na ciasto wychodzi około 10 sztuk:

  • 0,6 szklanki mleka
  • 2,5 łyżki cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 7 g drożdży suchych (1 opakowanie) lub 15 g drożdży świeżych

Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić (z drożdżami świeżymi należy wcześniej zrobić rozczyn). Nie dosypywać więcej mąki, by ciasto nie było zbyt twarde. Wyrabiać długo, aż ciasto nie będzie lepkie, natomiast będzie sprężyste i będzie odchodzić od ręki. Uformować w kulę, przykryć lnianym ręczniczkiem i pozostawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu, ja odstawiłam na około 35 minut.

Po tym czasie ciasto podzielić na 10 równych części (około 65 g), formując z nich kulki.

Każdą część rozwałkować na placuszek.

Na wierzchu posmarować nadzieniem.

Następnie zwinąć razem z nadzieniem, w taki sposób jak zwijamy naleśniki.

Następnie naleśnik złożyć na pół.

„Naleśnik” przewrócić na bok i ostrym nożem przeciąć go w połowie, pozostawiając nieprzecięte 2 cm od góry, niestety zwyczjanie zapomniałam zrobić zdjęcia ale myślę że nie będzie to trudne do zrozumienia 😉

Wywinąć na boki rozcięte części, by otrzymać kształt serca.

Ułożyć na blaszce w sporych odstępach (urosną duże).

Przykryć lnianym ręczniczkiem, pozostawić w cieple na 30 – 40 minut do wyrośnięcia. Przed samym pieczeniem warto posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka, by były rumiane.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 15-17 minut. Wystudzić.

Składniki na orzechowe nadzienie:

  • 200 g zmielonych orzechów włoskich lub pekan
  • 0,35 szklanki cukru
  • 80 g śmietany kremówki
  • 40 ml rumu (można zastąpić aromatem rumowym, do smaku, ja dodałam około 3 łyżeczek aromatu)
  • pół łyżeczki cynamonu

Wszystkie składniki wymieszać, lekko rozcierając.

Nie pozostaje nic innego jak życzyć Wam smacznego 🙂

A to się nazywa mieć – dosłownie – serce na dłoni 🙂

Advertisements