Idealne do porannej kawy i popołudniowej herbaty. Smaczne i przede wszystkim szybkie w wykonaniu, z niewielką ilością składników, co przemawia wtedy, kiedy nie mamy ochoty biegać do sklepu i szukać „specjalności” do naszych wypieków.

Polecam gorąco 😉

Składniki:

  • 1,29 szklanki mąki pszennej (ok 220 g) 
  • 120 g miękkiego masła
  • 5 łyżek cukru – można dać więcej, jeżeli ktoś lubi bardzo słodkie ciastka 🙂 dałam mniej, bo u mnie cukier był także w budyniu
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mleka

Wszystkie składniki po kolei umieszczamy w misce, delikatnie łączymy i zagniatamy. Formujemy niewielkie kulki, mniej więcej wielkości włoskiego orzecha, po czym spłaszczamy widelcem, tworząc np linie lub kratkę pozostawiam waszej inwencji 😉

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blaszkę należy wcześniej wysmarować margaryną lekko oprószyć bułką i poukładać ciasteczka. Kiedy piekarnik osiągnie wymaganą temperaturę wsadzić blaszkę i piec około 15 – 18 minut.

Wystudzić, można polać np czekoladą.

Uwagi:

Ponieważ ciasto jest dość tłuste i klejące proponuję podczas formowania kuleczek oprószyć ręce delikatnie mąką ziemniaczaną.

Można dodać do nich np musli 😀 (upiekłam pierwszą porcję z musli) będą kruche, waniliowe i pełne pysznego ziarna 😉

Podczas układania na blaszce pozostawmy trochę odstępu ciasteczka nieznacznie rosną, nie są to może CIASTKA GIGANTY ale … cieżko później rozłączyć bliźniaki 😉

Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka będą miękkie, należy je chwile pozostawić by z wierzchu stwardniały.

Reklamy