Miałam chwilę wolnego i gości za parę godzin 😀 nie zostało mi nic innego jak przyrządzić jakieś szybkie i smaczne ciasto do kawy.

Wybór padł na ciasto z brzoskwiniami. Może nie jest urokliwe, nie zachwyci wyglądem ale smakiem napewno… 😀

Gorąco polecam!!!

Składniki dodatkowe:

  • 3 duże brzoskwinie lub 1 puszka brzoskwiń – użyłam z puszki (nie wylewać syropu)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • zmielone orzechy włoskie
  • 2 płaskie łyżki maku

Brzoskwinie obrać, pokroić w kostkę, posypać cynamonem i delikatnie wymieszać. Jeżeli chodzi o te z puszki należy je dobrze odsączyć z syropu.

Składniki na ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia 
  • szczypta soli
  • 0,7 szklanki oleju
  • 1,30 szklanki cukru 
  • 4 jajka
  • 1/4 szklanki syropu z brzoskwiń
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Przygotować trzy miski, w pierwszej umieścić mąkę z proszkiem i solą – wymieszać, w drugiej misce ubić na kremową masę olej i cukier a w trzeciej należy ubić na sztywną pianę, białka. Do miski z białkami dodać po kolei żółtka nie przestając miksować , dodać syrop z brzoskwiń i wanilię. Wymieszać z masą olejową wciaż ubijając. Następnie wymieszać z mąką.

Połowę ciasta wyłożyć do formy wcześniej wysmarowanej tłuszczem i posypanej delikatnie bułką tartą. Na wylane ciasto położyć brzoskwinie i zalać resztą ciasta, wierzch posypać zmielonymi orzechami.

Piec w temperaturze 180 stopni C. około 50-55 minut

Advertisements