Oboje z mężem przepadamy za tuńczykiem, mając w domu puszkę tego przysmaku, masę pomidorów, które trzeba wykorzystać, otwarty duży słoik przecieru pomidorowego, oraz makaron penne postanowiłam połączyć wszystko tak, aby powstał pyszny obiad 😀 

Danie na ciepło z nutką pikanterii, do tego jest szybkie w przygotowaniu.  Gorąco polecam!

Składniki :

  • opakowanie makaronu penne
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • duża szczypta mielonej papryki ostrej lub suszonego chilli
  • puszka pomidorów lub 3 pomidory wcześniej sparzone i obrane ze skórki 
  • 1 łyżka posiekanego tymianku – ja dałam ususzonego
  • tuńczyk w puszce – odcedzony
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego – jeżeli jest to koncentrat pomidorowy wystarczy tylko jedna łyżeczka
  • sól i pieprz do smaku
  • ser do posypania

Makaron należy ugotować w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu, następnie odcedzić. W międzyczasie, na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekany czosnek lekko zarumienić, dodać pomidory, tymianek i paprykę. Zagotować do miękkości pomidorów i gotować przez 5 minut. Pod koniec dodać przecier pomidorowy i przyprawić solą i pieprzem.

Tuńczyka odsączyć z zalewy, widelcem podzielić na mniejsze kawałki – jeżeli kupiliśmy w dużych kawałkach, dodać do sosu i tak przygotowany polać makaron 😀 przystroić np listkiem bazylii, niestety z braku tego „zielska” dałam koperek 😀 Smacznego !

Advertisements