Te kakaowe kulki przypominają nieco w smaku Michałki. Są mocno kakaowe, nadziane orzechami i niezwykle smaczne 🙂 Robi się je bardzo szybko, polecam jako smaczny dodatek na stół.

Zdjęcia nie są może najlepsze, ale niestety przy dwójce małych dzieciaków tak niewiele czasu pozostaje na jakiekolwiek aranżacje… więc na zachętę musi wam wystarczyć tylko to co prezentuję 🙂

Składniki na około 25 pralinek:

  • 100 g wafelków z nadzieniem kakaowym lub z orzechów laskowych bez polewy – ja kupuję w Lidlu za niecałą złotówkę, nadają się idealnie
  • ok 10 dkg orzechów ziemnych słonych, ale nie mocno słonych to ważne, takie można dostać na wagę w Auchanie 🙂
  • 200 g nutelli
  • 250 g gorzkiej lub mlecznej czekolady w zależności od upodobań do obtaczania

Orzeszki należy zmielić, ale niezbyt drobno na tyle by były wyczuwalne i widoczne w naszych kuleczkach, przesypać je do miski, w której wcześniej umieszczamy Nutellę i dokładnie wymieszać. Wafelki kruszymy drobno i także dodajemy do naszej masy, po czym ponownie dokładnie wszystko mieszamy.

Z powstałej masy formować kulki o wielkości niedużego orzecha włoskiego, układać na talerzyku, po czym schłodzić w lodówce. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, obtaczać w czekoladzie i zostawić do jej zastygnięcia.

Życzę smacznego!

Advertisements