Użyję bardzo lakonicznego określenia… naprawdę bardzo fajne i godne polecenia ciasto 🙂

Jeżeli chodzi o sam przepis, cóż Internet roi się od wszelakich wersji Snikersa, ponieważ nie znalazłam tam nic „dla siebie i mi odpowiadające”  po krótkim zastanowieniu, ułożyłam przepisu bazując na spodzie z Królewca i tym sposobem moje ciasto Snikers składa się z 2 płatów miodownika oraz masy budyniowo-śmietankowej, masy kajmakowej i orzeszków ziemnych lekko solonych. Ciasto to najlepiej zrobić dzień wcześniej by nasz „miodownik” miał czas zmięknąć.

Podobnie jak batonik noszący tą nazwę, ciasto to jest mocno słodkie, syte i najeżony orzeszkami. Ogromnym zaskoczeniem jest czas przygotowania, ponieważ ciasto robi się bardzo szybko. Dzisiaj na moim stole prawdziwa bomba kaloryczna, ale… ale raz na jakiś czas można 😉 prawda? 😉

Mam nadzieję, że moja wersja wam posmakuje i choć zdjęcia są kiepskiej jakości (baterie w aparacie mi padły i zrobiłam na prędce zdjęcia telefonem) to samo ciasto jest grzechu warte, przynajmniej takiego dietetycznego grzechu.

Składniki na ciasto miodowe:

  • 2,5 szklanki mąki z lekkim czubem (450 g)
  • 0, 60 szklanki cukru (150 g)
  • 4 łyżki miodu
  • 1 łyżka wody
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 200 gmargaryny
  • 1 łyżeczka z lekkim czubem sody

Mąkę należy wymieszać wraz z sodą, posiekać z margaryną a następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść na jednolite ciasto. Gotowe ciasto podzielić na połowę i jedną część rozwałkować , włożyć do blaszki (u mnie wymiary 26 x 36 cm) i piec w temperaturze 200 stopni C przez ok. 7-10 minut. W ten sam sposób upiec drugą połówkę ciasta.

Masa budyniowa:

  • budyń waniliowy
  • 0,5 litramleka
  • śmietanka kremówka gęsta do deserów, najlepiej 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • śmietan-fix

Budyń ugotować według przepisu (użyłam budyniu bez cukru, dodałam tylko 1 małą łyżeczkę do zaprawy budyniowej) do wysokiego naczynia dodać śmietanę kremówkę i cukier puder wszystko razem miksować po chwili dodać śmietan-fix miksować aż do uzyskania gęstej masy śmietanowej.

Po lekkim ostudzeniu budyniu dodać masę śmietanowa i zmiksować.

Masa kajmakowa:

  • puszka mleka skondensowanego słodzonego

Mleko w puszce włożyć do garnka zalać wodą tak by przykrywała ona wieko puszki i zagotować do ok 2 godzin. Po tym czasie pozostawić do wystygnięcia, najlepiej zrobić to dzień wcześniej. Na drugi dzień wyłożyć masę do miseczki i wymieszać by łatwiej można ją było nakładać. 

Do dekoracji:

  • Orzeszki ziemne lekko solone

Na jeden płat miodownika nakładamy masę budyniową, rozprowadzamy ją dokładnie i przykrywamy drugim z płatów. na wierzch drugiego wykładamy masę kajmakową i posypujemy orzechami.

UWAGI:

Jeżeli chodzi o mase budyniowo – śmietanową, proponuję przygotować z podwójnej porcji, następnym razem tak właśnie zrobię bo zdecydowanie było jej za mało.

Poza tym uważam, że ciasto najlepiej smakuje po 2 dniach 🙂

Reklamy