ObrazekSkładniki:

  • 2 duże główki brokuł
  • 3 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • Ok. 10 cm białej części pora
  • 3 średnie ząbki czosnku
  • Łyżeczka posiekanego koperku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 litr bulionu z kurczaka
  • Sól, pieprz
  • gęsta śmietana lub jogurt do dekoracji
  • kilka kromek chleba, podpieczonych w piekarniku (dla każdej osoby zasiadającej do naszej pysznej zupy)

Ziemniaki, marchew, pietruszkę oraz por obrać i pokroić w kostkę. Brokuły oczyścić, podzielić na różyczki. Wszystko wrzucić do garnka zalać 2 szklankami wody i postawić na najniższy płomień.

Cebulę oraz czosnek posiekać w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, następnie przełożyć na nią cebulę. Podsmażać aż lekko się zarumieni i dopiero wtedy dodać czosnek. Chwilę podsmażać – wyłączyć gaz i przełożyć do garnka z warzywami. Zalać zawartość garnka bulionem.

Gotować pod przykryciem około 30 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Na koniec, (jeżeli mamy za dużo wody) można zwiększyć ogień i ściągnąć przykrywkę, aby nadmiar płynu nieco się zredukował.

Zupę zestawić z ognia, wszystko razem dokładnie zmiksować. Przelać na talerze i udekorować gęsta śmietaną i odrobina koperku.

Podawać z grzankami.

Reklamy