Kiedy po raz pierwszy jadłam tą sałatkę nie mogłam się nadziwić jej prostocie a smakiem wprost się zachwycałam. W przeciwieństwie do tradycyjnego szałotu czy też inaczej zwanej sałatki warzywnej jest ona szybka i przyjemna w przygotowaniu, kto choć raz robił szałot wie, o czym mowa 🙂 to krojenie w drobną kosteczkę zawsze mnie dobijało… jedynym plusem całych tych przygotowań jest fakt przeprowadzanych nieraz bardzo poważnych rozmów 😉
Ale wracając do naszej szacownej kurczakowo – ryżowej 😉 jak wspomniałam szykuje się ją dość szybko, wystarczy choćby spojrzeć na same składniki.
Polecam, bo jest naprawdę smaczna.
Składniki:
- pierś z kurczaka
- ryż typ PARBOLIED (4-5 torebek)
- puszka groszku zielonego
- puszka kukurydzy
- jedna duża czerwona papryka
- 4 średnie ogórki kiszone lub konserwowe
- przyprawa do kurczaka
- 4 łyżki oleju
- sól i pieprz
- kilka łyżek majonezu, nie podaje ilości bo każdy ma inne upodobania 😉
Ilość podanych składników starcza na około 2 duże miski.
Proponuję zacząć od ryżu… ryż przygotować dokładnie tak jak pisze na opakowaniu 🙂 Pierś z kurczaka należy opłukać, pokroić w paseczki, oprószyć przyprawą do kurczaka lub też solą, pieprzem i odrobiną papryki słodkiej mielonej, usmażyć na rumiano na patelni, po czym odstawić do wystygnięcia. Groszek wraz z kukurydzą odsączyć i przepłukać pod bieżącą wodą, pozostawić na chwilę aż dokładnie woda z nich okapie. Pokroić paprykę i ogórki i wszystko wrzucić do miski. Kiedy ryż się ugotuje i lekko przestygnie wrzucić go do miski z ogórkiem i papryką dodać groszek wraz z kukurydzą.
Ostudzona pierś z kurczaka, pokroić w drobną kosteczkę i dodać do miski z warzywami. Doprawić solą i pieprzem, dodać majonez i sałatka gotowa.
Smacznego 😉
Panna M said:
robię podobna sałatkę z tą różnicą że daję do niej konserwową paprykę;)
co do szałotu, ja zawsze chętnie kroiłam te wszystkie warzywa w drobniutką kosteczkę. siedziałam w kuchni z babcią i prowadziłyśmy długie rozmowy;)
wiolusia said:
jeszcze jeżeli jest z kim zamienić słowo to pół biedy ale od mniej więcej trzech lat siedze sama w kuchni i przygotowuję np na świeta szałot bo mąż przeważnie w tym czasie siedzi w pracy 🙂 no i niestety… dobija mnie wtedy to krojenie …
Paula said:
cudownie kolorowa!
karmel-itka. said:
jaka kolorowa!
wielokrotnie już też gościła na moim stole. może troszkę inna, ale z podobnym motywem przewodnim ;p
i przyznaje – tak prosta, pyszna i szybka, jak mało która ;]
wiolusia said:
czyli muszę powiedzieć że niestety miałam przyjemność jesć tylko tą „odmianę” hehehe z chęcią skosztuję inne 😉
Oluus90 said:
kocham ryż. Lekki i sycący 🙂
2 w 1 said:
Mmmmm….zapewne pychotka:) kurka ale mam chcice na takie cos, albo na salatke makaronowa(makaron kokardki, rzodkiewka, jajo na twardo,brokuł, ogorek, pomidor, czosnek, majonez a i chyba ser zółty, czy jakos tak:P) ….o kurka az mi pocieklo:D
Anonim said:
Świetna sałatka!
Dodałam 1 torebkę dzikiego ryżu i wyszło super:)
hmm myślę ze lepiej tak jak na zdjęciu powyżej majonez użyć jako dip raczej, a nie miksować z całą sałatką…
Pyszna i bardzo sycąca:))
annaaa said:
Zrobiłam tą sałatkę i wszystkim smakowała;) mi także;) w dodatku jest syta więc też można się najeść ;P
wiolusia said:
ciesze się że smakowała 🙂 pozdrawiam
Anonim said:
Robię taką ale z makaronem ryżowym i uważam że bardzo ciekawie wygląda i świetnie smakuje:)
vixenka said:
Bardzo dziękuję za przepis, sałatka wyszła pyszna 🙂
Anonim said:
Dzięki za podpowiedź na przyrządzenie dobrej i szybkiej sałatki. Mam nadzieję iż będzie smakowała mojemu chłopakowi tak jak mi smakuje:)