Kiedy po raz pierwszy jadłam tą sałatkę nie mogłam się nadziwić jej prostocie a smakiem wprost się zachwycałam. W przeciwieństwie do tradycyjnego szałotu czy też inaczej zwanej sałatki warzywnej jest ona szybka i przyjemna w przygotowaniu, kto choć raz robił szałot wie, o czym mowa 🙂 to krojenie w drobną kosteczkę zawsze mnie dobijało… jedynym plusem całych tych przygotowań jest fakt przeprowadzanych nieraz bardzo poważnych rozmów 😉

Ale wracając do naszej szacownej kurczakowo – ryżowej 😉 jak wspomniałam szykuje się ją dość szybko, wystarczy choćby spojrzeć na same składniki.

Polecam, bo jest naprawdę smaczna.

Składniki:

  • pierś z kurczaka
  • ryż typ PARBOLIED (4-5 torebek)
  • puszka groszku zielonego
  • puszka kukurydzy
  • jedna duża czerwona papryka
  • 4 średnie ogórki kiszone lub konserwowe
  • przyprawa do kurczaka
  • 4 łyżki oleju
  • sól i pieprz
  • kilka łyżek majonezu, nie podaje ilości bo każdy ma inne upodobania 😉

Ilość podanych składników starcza na około 2 duże miski.

 

Proponuję zacząć od ryżu… ryż przygotować dokładnie tak jak pisze na opakowaniu 🙂 Pierś z kurczaka należy opłukać, pokroić w paseczki, oprószyć przyprawą do kurczaka lub też solą, pieprzem i odrobiną papryki słodkiej mielonej, usmażyć na rumiano na patelni, po czym odstawić do wystygnięcia. Groszek wraz z kukurydzą odsączyć i przepłukać pod bieżącą wodą, pozostawić na chwilę aż dokładnie woda z nich okapie. Pokroić paprykę i ogórki i wszystko wrzucić do miski. Kiedy ryż się ugotuje i lekko przestygnie wrzucić go do miski z ogórkiem i papryką dodać groszek wraz z kukurydzą.

Ostudzona pierś z kurczaka, pokroić w drobną kosteczkę i dodać do miski z warzywami. Doprawić solą i pieprzem, dodać majonez i sałatka gotowa.

Smacznego 😉