Zakupiliśmy zbyt dużo jabłek, mąż marudził że można by na weekend ciasto upiec… no i skusiłam sie i upiekłam szarlotkę, taka naszą – zwykłą, tradycyjną 😀
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,7 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 250 g zimnego masła lub margaryny
- 4 jajka
Farsz Jabłkowy:
- ok 2 kg jabłek – u mnie antonówka
- około 6 łyżeczek cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżeczka cynamonu
Jabłka obrać i pokroić w plastry po czym wraz z cukrem i cukrem waniliowym lekko podsmażyć, tak aby się zarumieniły ale nie rozpadły. Dodać cynamon i dobrze wymieszać.
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać do miski, dodać 0,5 szklanki cukru, cukier waniliowy oraz masło. Wszystko posiekać nożem, wrzucić trzy żółtka i jedno całe jajko, szybko zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.
Po godzinie jedną część ciasta rozwałkować i uożyć na blasze, po czym wstawić do lodówki. W czasie kiedy ciasto się chłodzi my ubijamy jajka na sztywną pianę a jak uzyskamy porządany efekt dodajemy ok 0,2 szklanki cukru tak by uzyskać kremową perlistą masę. Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Formę z ciastem wyjąć z lodówki, wyłożyć jabłka, przykryć pianą z białek a na wierzch wyłożyć drugą część rozwałkowanego ciasta ewenualnie rozkruszyć ją.
Tak przygotowaną szarlotkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 1 godzinę. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Uwagi:
Gdyby nasze ciasto z wierzchu zbytnio się rumieniło podczas pieczenia należy przykryć je folią aluminiową
Szarlotkę najlepiej podawać gorącą lub z gałką lodów waniliowych i aromatyczną herbatą
Anna said:
Pysznie wyglada! Mezowie maja dobre pomysly, prawda?
wiolusia said:
oj prawda, prawda
Paula said:
taka tradycyjna jest najlepsza 🙂
kuchareczka said:
Cudowna. Podczas pieczenia szarlotki najbardziej lubie zapach roznoszacy sie po domu… Coś pięknego 🙂
Anonim said:
Mąż dobrze marudził ..haha